Nasjonal støtte til unikt testsenter for bedrifter

Lokalavisa Grimstad Adressetidende tok turen til Future Materials og skrev en flott reportasje om oss:
Publisert: 18.02.2020 av Camilla Hovstø
Foto: Camilla Hovstø

Reportasjen kan også leses her: https://www.gat.no/nyheter/nasjonal-stotte-til-unikt-testsenter-for-bedrifter/
Testsenteret Future Materials i Grimstad får 30 millioner kroner til å utvikle videre sitt tilbud innenfor materialtesting, gjenbruk og resirkulering.

Regjeringen gir rundt 130 millioner kroner for å videreutvikle dagens testsentre for næringslivet. I disse katapult-sentrene kan norske bedrifter teste ut sine ideer og løsninger, slik at de kan utvikle nye produkter og prosesser. Ordningen gjør veien fra idé til marked enklere.

– Future Materials i Grimstad får 30 millioner kroner til å utvikle videre sitt tilbud innenfor materialtesting, gjenvinning og resirkulering. Dette vil hjelpe bedrifter å lage miljøvennlige produkter, slik at vi får mindre avfall, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding

Testsenteret har kontorlokaler hos Mechatronics Innovation Lab (MIL).

Aslaug Hagestad Nag er daglig leder i Future Materials. For henne er det gledelige nyheter med storsatsingen på senteret. Mesteparten vil gå til å finansiere nytt utstyr.

Delingsøkonomi

– Det er kjempegøy at vi får disse midlene. Nå kan vi kjøpe inn enda mer utstyr til laboratoriene. Her er formålet delingsøkonomi. I stedet for at bedrifter må investere store summer i eget utstyr for å teste nye ideer og produkter, kan de leie det her til en fornuftig og god pris. Leieprisen blir enda lavere når vi får økonomisk støtte, forteller Hagestad Nag.

Future Materials er et nasjonalt utvikling- og testsenter for fremtidens materialer. Senteret skal være brua som bringer noe fra idéfase til pilotfase slik at det lettere kan la seg materialisere.

Kan teste nye produkter

– Vi tilbyr testfasiliteter, kompetanse og nettverk for å utvikle bærekraftige avanserte materialer til bedriftens neste produkter. Hos oss kan du utvikle, teste og verifisere dine nye produkter i et industrielt miljø. Materialet er i sentrum og sammen finner vi fremtidens løsninger, enten det være seg plast, kompositter, metaller eller andre materialer.

Mer miljøvennlig plast

Bak dette senteret står Arendals Fossekompani AS, Elkem ASA, Mechatronics Innovation Lab AS (MIL), Norner AS, ReSiTec AS og Universitetet i Agder.

– Vi jobber blant annet med bedre og mer miljøvennlig plast. Vi er gode på resirkulering i Norge, men når det gjelder plast, sendes det meste til Tyskland. Her må vi bygge kompetanse selv. Det er viktig å pakke inn maten for å forlenge holdbarheten og forhindre matsvinn i butikkene. Vi tester også nye materialer for batterier, for å utvikle oss, slik at vi fortsetter å ligge i verdenstoppen på batteriteknologi. Her er også varighet og mulighet for gjenbruk viktige faktorer, forteller Hagestad Nag.

På senteret jobbes det med å studere materialer som metaller, mineraler, plast og kompositter som armert betong og glassfiber. Ulike 3D-printere tester ut piloter av nye produkter.

En god idé

– En bedrift har gjerne 20 ideer, og kanskje er det bare én som er god. I fjor hadde vi cirka 140 bedrifter fra industrisektoren innom for å teste ulike produkter, sier den daglige lederen.

– Vi driver også med feilanalyse av materialer. For eksempel hvis du har en sjampoflaske i dusjen, og korken alltid blir ødelagt om den faller i bakken, kan det være en feil ved korken. Vi benytter elektronmikroskop og utstyr til mange millioner til å analysere feil og hva som funker, sier hun.

Robotfingre

Hun forteller at elektronikkselskapet Kitron i Arendal hadde noen utfordringer med «robotfingre» eller griperedskapene på enkelte roboter i produksjonen.

– De ble stadig ødelagt. Bedriften ville dermed teste muligheten for selv å produsere disse griperedskapene. Hos oss fikk de testet en pilot, ved å 3D-printe den. Da de var trygge på å ha funnet en som funket bra, kunne de kjøpe inn utstyret selv og spesialdesigne dette til egen produksjon, sier hun.

– Det globale behovet for avanserte materialer øker kraftig, og det er tøff konkurranse om å komme raskest mulig til markedet. Vi er et lite land, og det er bedre å jobbe sammen innad i Norge, fremfor å konkurrere for mye her. Så kan vi heller slåss sammen mot store konkurrenter utenfor landets grenser, mener altfor små til å konkurrere innad i Norge. La oss heller jobbe sammen i Norge og heller slåss mot konkurrenter utenfor landets grenser, forteller hun.

Næringsdepartementet skriver i en pressemelding at disse sentrene i Norge skal bidra til å legge til rette for nyskapende og konkurransedyktige næringer, noe som er viktig for verdiskaping og for å kunne møte fremtidens utfordringer.

Bærekraftige løsninger

– Næringslivet blir utfordret av raske teknologiske endringer og «det grønne skiftet». Dette gjør at man må finne fram til gode og bærekraftige løsninger. I katapult-senteret kan bedriften utvikle sine produkter og prosesser med den fremste tilgjengelige teknologien, sier administrerende direktør i Siva, Ingrid Riddervold Lorange.

Personvern Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «OK», samtykker du i bruken av slike teknologier. Mer info